Langebro serie 1

(0 værker)

Om serien Langebro

Langebro er en dobbeltfaget klapbro i København, der forbinder Sjælland og Amager; den har en frihøjde på 7 meter og en sejlvidde på 35 meter. Broen ejes af Københavns Kommune.

Broen, der er tegnet af arkitekt Kaj Gottlob, blev indviet i 1954. Broen var todelt, idet biler og sporvogne førtes over den dobbeltfagede klapbro, mens jernbanen lå på en separat dobbeltfaget svingbro lige syd for hovedbroen. Arkitekt Kaj Gottlob havde ønsket to markante højhuse i forbindelse med broen; kun det ene blev realiseret, det som i dag er Danhostel.

Da jernbanetrafikken til Islands Brygge blev indstillet i 1972, blev jernbanebroen afmonteret, og i dag findes alene de gamle brofagsfundamenter i havnebassinet. Det vestligste bruges til landgang for vandtaxaen Flyvefisken.

Broen er i dag et kendemærke for København, et fixpunkt. Der er også skrevet en del sange om Langebro, bedst kendt måske Gasolins sang Langebro, som var på gruppens første album; den handlede om skæbner set på broen.

Når man går langsomt over broen, opdager man dels de mange detaljer, men man opdager desværre også dens tilstand. Noget man ikke gør, når man sidder i en bil. Eller når man cykler - oftest i modvind - over broen. Teknikken på brofagene er ganske sikkert i orden, men træværk, kobber og jern har det ikke godt. Og en spand maling og pensel er ikke nok.