Bjørn Hernes

Født i Norge, bosat i Permatopia, Karise.

Jeg har altid arbejdet i det kunstneriske landskab. Efter uddannelse som indretningsarkitekt i 1973 arbejdede jeg på teatre i Norge og Danmark. Samtidig var jeg pressefotograf for billedbureauet Alfa Press, et græsrods-billedbureau, der først og fremmest fokuserede på socialrealisme og arbejdsforhold.

Efter bifagseksamen i filmvidenskab på KU 1976 og en række kurser på Filmskolen fulgte 16 år i filmbranchen som rekvisitør og scenograf med spillefilm, reklamefilm og TV produktioner.

1990 udgav jeg bogen Varens Tid; dansk hverdagsliv oplevet gennem Daells Varehus’ kataloger, forlaget Amanda. Kunstnerisk leder af pinsekarnevallet i København 1997-1999. Har været med i udvikling og realisering af mange meget forskellige kunstproduktioner, i samarbejde med billedkunstnere, musikere, komponister, skuespillere og forfattere.

Fra 2000 til februar 2016 koncertproducent i Karavane, med nutidig musik, klassisk og jazz til børn. I 2009 tog jeg fotografiet op igen; arbejder nu full time som billedkunstner, primært med fotografi.

Jeg undersøger det jeg ser, og leger med den virkelighed fotografiet påstår at afbilde. 

 

Statement

Det som fascinerer mig som kunstner er ikke det fantastiske, ikke det smukke, ikke det særegne, ikke det pæne eller smukke. Heller ikke det mystiske. Men det begivenhedsløse. Det begivenhedsløse landskab. Det tilfældige og det banale. For måske at finde det landskab som er mere sandt end virkeligheden. Det er denne ekspedition jeg er ude på hver dag. Uden helt at vide hvad jeg er på jagt efter.

Jeg tager "prikløse billeder" (Roland Barthes). Det vil sige billeder uden "den pil som gennemborer". Der er ikke noget specielt ved mine billeder. De skjuler ikke en bamse eller en kanyle. De indeholder ikke noget skjult. Mine billeder er faktisk ret kedelige.

Kanylen i gruset eller den farverige bamse i træet er der ikke. Vi tror, vi ser kaffekoppen foran os. Men vi ser den ikke. Vi ser den, som vi regner med den ser ud. Vi er forudindtagede. Vi orker ikke se den. Derfor ser vi ikke.

Vi ser ikke, fordi det ikke er nødvendigt. Hvis vi skulle se alt, ville vor hjerne blive fyldt op med indtryk. Der ville blive trangt deroppe. Så vi forenkler vor omverden; regner med at det går fint, selv om vi ikke helt ved, hvad der er rundt om os.

Men jeg holder af at se. Jeg er helt vild med det faktisk. Campingvognen som står på marken. Som en genstand. En skulptur af en slags. Et element i det uendelige landskab. I det store rum. Den er en modsætning til landskabet. Og samtidig en naturlig del af det. En karaktergivende modsætning.

Eller kalkbunkerne i kalkbruddet. Det er helt vildt, hvordan det ser ud! Et uforståeligt scenografisk landskab uden mening – hvis man altså ser det med nul viden om kalkbrud.

Eller stråene på marken. Et vildt landskab. Jeg ser træet. Eller græsset. Skyerne. Hestene på marken; støbt i bronze står de smukt, som om de har stået der i årtusind. Der er en uendelig mange skulpturer derude. At udforske, at se. At opdage!

Jeg gik i fjeldet sammen med en billedhugger, en god ven, for nogle år siden. Det var i Jotunheimen, et stort fjeldmassiv i Norge. Han tog en sten, flyttede den en meter, og konstaterede: nu har jeg ændret kloden! Naturen som en fortælling; det fascinerende i at se og opleve et splitsekund af klodens udvikling, et tilfældigt nedslag i tidens forløb.

Bølgen mod stranden er øjensynlig den samme som for tusinder af år siden. Millioner af år. Så mange bølger der finder sin afslutning. Uafbrudt. Er de alle forskellige? Eller mon der er to, som er kommet til at være ens, ligesom to dråber vand? Gennem alle de år? Et fotografi viser virkeligheden. Eller det udsnit af virkelighed fotografen valgte. På dét tidspunkt. Virkeligheden set fra dén vinkel.

 

Oversigt over udstillinger

 • Snurretoppen, Store Heddinge. Fra 5. april til 30. maj 2019
 • Rollosalen i Faxe. Fra 3. december til 19. december 2019
 • Kunstudstilling i Haslev Bibliotek, Nye Landskaber. En del af Kunst- og naturfestivalen JORD i
  Faxe Kommune. Fra den 6. til 24. maj 2019
 • Cph Art Works, Nørrebrohallen, København. Censureret udstilling. 16 billeder. 4. og 5. februar 2017
 • Dansk - made for rooms. Istedgade i København, 5 billeder. Fra januar 2017
 • Galleri kbh kunst, Øster Søgade 34. Censureret udstilling. 1357 København K. Billede Rødt L (båden). 12. marts til 15. april 2016
 • Art To Go, Mikkel Bryggers Gade 9, 3 billeder, fra 11. september 2014
 • Galleri Nord, Godthåbsvej, 12 billeder, fra 1. april 2014
 • Galleri Den Argentinske Vinbar, 21 billeder, 5. februar til 25. april 2013
 • Galleri Haakon, Den Norske Sjømannskirke, 4 billeder, 1. til 8. april 2012
 • Osramhuset, Valhalsgade 4, Nørrebro. Sådan set, - 12 billeder af jern, 11. november 2011 til 13. januar 2012
 • Haraldsgade / Tagensvej, udendørsudstilling Sådan set, - 12 billeder af jern, 6. juni 2010 til 30. november 2011
 • Landskrona Konsthall, Vår Fotosalon, censureret udstilling, 3 billeder, 12. februar til 27. marts 2011
 • Gallerigangen, Vanløse Kulturstation, 36 fotografier i 6 serier, november 2010

 

Redaktion

Hjemmesiden bjoernhernes.dk redigeres i et samarbejde mellem Bjørn Hernes og Peter Arentoft Jakobsen, whitedeer.dk. Bjørn som kunstneren, Peter som redaktør.